10 Tips voor fietsen door de sneeuw

7 december 2012 was het weer raak, sneeuw in Nederland. De wereld vergaat, bel de krant. RTL Nieuws doet verslag! Blijf binnen! Deuren en ramen eerst, kinderen en vrouwen dicht!

Wat een onzin, het sneeuwt mensen, dat is harde regen, het is een geschenk uit de hemel, vind je het koud? Trek warme kleren aan of verlaat dit land maar ga niet zitten zeuren.

Nederland is fietsland nummer 1 en daarom voor een ieder die bangig door de sneeuw geen controlle heeft over zijn metalen paard, hier de Tien Tips voor fietsen door de sneeuw. Leon10 take it away.

Leon 10 Tips voor fietsen door de sneeuw

 1. Heb vertrouwen
  Veel mensen zijn bang, weten niet wat te doen en denken: “Ik moet niet vallen, ik moet niet vallen.
  Terwijl je zou moeten denken: “Ik ga sneller, ik ga sneller, ik doe het goed, ik kan het.
  Ayrton Senna, drievoudig wereldkampioen Formule 1 Ayrton Senna, de regenkoning van Formule 1, vertelde ooit wat zijn geheim is. Toen hij jong was en nog geen Formule 1 reed en alleen een kart had, ging hij juist naar buiten als de regen naar beneden kwam, in tegenstelling tot andere rijders die binnen bleven voor een kop koffie.
  Zie hier hoe Senna in 1993 zijn beste eerste ronde reed en zes rijders inhaalde en naar de kop reed.
 2. Zoek naar grip 
  Geef je over aan de natuur, make the best of things. Begrijp waar je mee bezig bent. Leer, leer leer, voel, kijk om je heen. Zie het als een uitdaging. Ik kan niet schaatsen, daarom ging ik altijd over het ijs fietsen.
 3. Fiets juist door de verse sneeuw
  Veel mensen denken dat ze het spoor moeten volgen waar andere al voor zijn gegaan. Omdat mensen schapen zijn. Het natte spoor, de combinatie tussen water, modder en zand is juist onvoorspelbaar. Sneeuw daarintegen is zacht en plakkerig. Je wiel plakt dus als het waren aan de verse sneeuw. Maar pas op, dit kan anders zijn met sneeuw wat enkele dagen ligt. Sneeuw met daarover een laagje ijs met daarover verse sneeuw is killing, daar wil je niet overheen.
 4. Doe een zonnebril met rode/oranje glazen op
  Dit klinkt vreemd maar het werkt, geleerd uit de Formule 1 waarbij rijders een geel kleurig vizier opdoen. Op die manier zie je rode lichten beter en op die manier voorkom je dat er sneeuw in je ogen komt.
 5. Zorg dat andere je zien
  Zorg dat andere je zien, ook auto’s. Auto’s zien fietsers slecht, ook autorijders zwoegen door de sneeuw, hebben stress omdat ze te laat zijn enz enz. Trek een lichtgevende jas aan.
 6.  Pas je fiets aan
  Laat een klein beetje lucht uit je banden lopen voor betere wegligging. Kijk maar wat ze doen tijdens de Top Gear Polar Special. Neem sneeuwkettingen.. wat wil zeggen, doe tyrips op je banden. Kijk hier hoe dat moet.
 7. Voel de ondergrond, lees het wegdek, blijf weg van scheuren of hobbels.Geef gas; met meer snelheid verplaats je de druk op het wegdek juist. Je vliegt als het ware over het wegdek. Dat is wat Tom Boonen ook doet tijdens Parijs Roubaix.
 8. Stuur zo min mogelijk
  Rijd in zo recht mogelijke lijnen, neem bochten zo wijd mogelijk. Neem een kijkje naar deze uitleg van een race coureur ”How to take a corner“. Neem een wijde lijn (geel in plaatje) voor zo min mogelijk wrijving in een bocht.
 9. Ga juist naar buiten
  Ben je klaar met werken, ga juist naar buiten om te fietsen, nogmaals, leer hiervan. Krijg vertrouwen, zoek een rustig stukje en ga daar een uur hetzelfde stukje fietsen, je zulk merken dat je vertrouwen krijgt in fietsen door de sneeuw.
 10. Geniet
  Geniet van de sneeuw, het land ziet er mooi uit, geniet van het geluid onder je banden, denk aan een witte kerst.

IK ZEG GAAN MET DIE BANAAN!

Leontien

Leontien